Posts

Autumn in Korea: Sokcho, Mount Seorak Day 2

Image
Penat hari pertama memang dasat, plan nak bangun awal ke laut..bangun lewat beramai-ramai wei. Natijahnya, plan ke Mount Seorak masih lagi berjalan tapi lewat. Aku dengan Eera je pagi ni, dua orang lagi ada urusan lain, pegi lewat lagi.
Aku lupa dah, tapi rasanya keluar bilik dah lepas waktu orang pegi office. Nasib baik... kalu tak, mau jadi sardin dalam train.

Macam bese, dalam train kan masing-masing hadap fon.
Ada dua station bas untuk ke Sokcho. Kami pergi kat Terminal Bas Utama Intercity (kalu aku tak silap) satu lagi nama apa dah Dong Seoul? Ke Gangbyeon? Tiket atas ni one way sahaja. Return kami beli kat Terminal Sokcho. -Gambar di ambil kat Lotteria dalam terminal, air pepsi sponsor dari Infinite>.< hee
Steady tunggu bas.
Semestinya kat sini service bas diorang pun ada system yang bagus, sangat punctual, boleh nampak kat screen tv depan seat mana dah occupied or belum macam nak pilih seat tengok movie tu.
Hampir separuh perjalanan, bas berhenti kat hentian rehat selama 15 min…

Autumn in Korea: Seoul Day 1.2

Image
Hari pertama yang sangat panjang kurasa.. sampai Incheon Airport pagi buta lagi, setelkan beli topup T-MONEY (kad T-money dah dapat kat Malaysia lagi sebab buat survey bawah Korea Tourism Organization-aku pilih gambar pemandangan kat Busan). Eera my travel mate tolong pickup kat office diorang. Topup cukup-cukup makan buat tambang naik train. 
Untuk memudahkan perjalanan sepanjang kat Seoul, sila download apps JIHACHUL. Boleh download di Google Play, itunes untuk handphone masing-masing.
Free wifi kat Seoul ada di merata-rata tempat. Kalau tak sewa portable wifi, boleh hidup lagi sebab boleh tumpang berenti kat cafe, restaurant, bus stop. Tapi kalau dah memang tak da sense of direction macam aku, lagi bagus sewa portable wifi. Banyak kedai tutup awal, jadi kalau tak jumpa free wifi, rajin-rajin la gi tanya locals, menapak, get lost together dengan kawan-kawan, baru la banyak pengalaman gitew.
Dah lama weh, aku lupa dah berapa belanja tiap-tiap hari. Resit-resit aku simpan lagi, ntah dah …